top of page

AANBOD VOOR HET ONDERWIJS

Voor kinderen en jongeren

​

Jongeren blijken vanaf jonge leeftijd geconfronteerd met stress,  angst en depressie. Onderzoek wijst uit dat de eerste aanloop naar een klinische depressie te vinden is in de leeftijdscategorie tussen 13 en 18 jaar. Wekelijks ondernemen in ons land 100 jongeren een poging tot zelfdoding. De trigger is volgens statistieken een stressvolle gebeurtenis, zoals het verbreken van een relatie, conflicten met ouders of op school.  

 

Ook in de context van de veranderende samenleving en de school worden jongeren overspoeld met informatie en prikkels:  de invloed van sociale media wordt steeds groter en de prestatiedruk vroeger voelbaar. 

 

Uit een onderzoek van Portzky en Van Heeringen (2009) blijkt dat jongeren weinig adequaat omgaan met problemen en moeilijke situaties.  Ze reageren angstig,  gebruiken meer alcohol en drugs als copingstrategie en communiceren minder over hun moeilijkheden met volwassenen. 

Dit verlaagt de kans dat ze effectief ook hulp krijgen.   

 

Op een goede manier omgaan met moeilijke situaties, stress, pijn, faalangst en traumatische ervaringen kan men trainen door o.a. mindfulness. Het geeft een basis voor kinderen en jongeren om op een evenwichtige manier hun identiteit te vormen, hun veerkracht te verhogen en copingstrategieën te ontwikkelen om beter opgewassen te zijn tegen de uitdagingen in het leven. Ze leren meer aandacht te geven aan het moment, nu en later in hun leven.

 

Vanuit dit standpunt heeft mindfulness een grote preventieve kracht. 

​

 

Voor directie, leerkrachten en het pedagogisch kader


Burn-out, stress en depressie zijn met een straatlengte voorsprong de belangrijkste redenen voor het ziekteverzuim bij leraren. Tot nu toe bleken vooral oudere leraren hiervoor gevoelig. Uit de cijfers van de overheid blijkt echter dat de leeftijd waarop onderwijspersoneel uitvalt steeds lager wordt en het percentage directieleden en pedagogische kaderleden onder hen stijgt.

 

Leerkrachten geven aan dat ze met plezier en passie in de klas staan, anderzijds worden de bijkomende taken steeds uitgebreider en ervaren ze onvoldoende ondersteuning. Bovendien krijgen ze niet altijd de waardering die ze nodig hebben.

 

Directieleden, pedagogische kaderleden en hulpverleners verbonden aan het CLB zien ook de complexiteit van hun takenpakket toenemen en de verwachtingen ten aanzien van hun flexibiliteit groter worden.  Dit heeft een impact op hun draagkracht/draaglast balans.

 

Minister Crevits van Onderwijs zegt over het rapport over ziekteverzuim in het onderwijs dat het een belangrijke basis vormt voor de loopbaanbesprekingen in het onderwijs: "We moeten aandacht hebben voor de taakbelasting van leerkrachten en hoe we stress, depressie en burn-out kunnen vermijden".

​

Mindfulness is niet enkel een aanpassing van gedrag, maar vooral een persoonlijke attitude en cultuur binnen de schoolgemeenschap.

​

Daarom heeft het I AM Instituut een aanbod uitgewerkt waarbij alle geledingen van een school aan bod komen.

 

​

bottom of page