top of page

MINDFULNESS EN WETENSCHAP

Mindfulness als basisprincipe is al meer dan 2000 jaar oud. Pas eind de jaren 70 kreeg het meer bekendheid in het westen toen Jon Kabat-Zinn het "Mindfulness Based Stress Reduction " (MBSR) programma ontwikkelde.

 

In deze training combineerde hij mindfulness meditatie met elementen uit westerse psychotherapieën. Hij definieert mindfulness als ‘welbewust, in het hier en nu, en zonder te oordelen aandacht schenken aan alle gedachten, gevoelens of sensaties’.

 

In de jaren 90 ontwikkelden Mark Williams, John Teasdale & Zindel Segal een tweede programma, met name "Mindfulness Based Cognitive Therapy” (MBCT)waarbij mindfulness meditatie gecombineerd werd met elementen uit de cognitieve gedragstherapie.

 

In het voorbije decennium heeft overtuigend wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat mindfulness trainingen daadwerkelijk helpen bij de aanpak van stress, langdurige pijn, angst en depressie. Het brengt ook gunstige veranderingen teweeg in de hersenen en het lichaam. het zorgt voor een verbeterde werking van het immuun- en neuro-endocrien systeem. Bovendien blijken deze gunstige effecten lang door te werken.

 

Meer weten over mindfulness en wetenschap? Klik hier voor een overzicht van wetenschappelijke studies over mindfulness.

 
bottom of page